De Bron gaat voor groen (en wil het weten ook)


BOLSWARD – Op CBS De Bron was donderdag de feestelijke afsluiting van het project ‘De Bron gaat voor groen’. Een middag met zang, dans én aandacht voor het milieu. Want daar ging het de afgelopen weken over op de Bolswarder basisschool.

Wethouder Faber zingt mee met de Coolkids

‘Jong geleerd is oud gedaan’ en ‘een beter milieu begint bij jezelf’. Het zijn bekende gezegdes, maar donderdagmiddag in de centrale hal van De Bron komt daar een aantal nieuwe leuzen bij. ‘Ho! Net yn’e kliko!’ is de meest gehoorde. Ook fraai: ‘Geen stenen, maar penen’. Het heeft alles te maken met het project ‘De Bron gaat voor groen’, dat donderdagmiddag werd afgesloten.

In bijna drie weken hebben de leerlingen geleerd afval te scheiden (dat verklaart de eerste slogan) en zijn ze op excursie geweest naar Empatec en de Milieustraat van de gemeente Súdwest-Fryslân, om maar iets te noemen. Ook het lesprogramma was afgestemd op milieubewustwording.

In diezelfde periode werd naast de school een moestuin aangelegd. Om die twee dingen samen te laten komen, wordt al het groene afval verzameld in een compostbak. De ‘opbrengst’ hiervan wordt gebruikt voor de moestuin. Cirkel rond.

Wethouder Erik Faber heeft lovende woorden voor de hele opzet. ,,Het is een geweldig project. Als je ziet hoeveel kinderen zich bezighouden met afval scheiden.. Zo kunnen we de gemeente schoner krijgen.”

Na zijn speech plant hij, samen met twee leerlingen, een bessenstruik in de nieuw aangelegde moestuin.

Als iedereen weer binnen is neemt projectbegeleidster Lucy Gelderblom het woord. ,,Jullie hebben een leuk project gedaan, maar het is nu niet klaar. Nu moet het verder gaan”, is haar boodschap. Zij reikt vervolgens een certificaat uit aan juf Afke Postma, de coördinator vanuit de school.

Voor de zomervakantie meldde De Bron zich al aan voor het project. Het is daarmee één van de vijf pilotscholen. En het slaat aan, zo merkt ze. Of mem de batterijen wel in de goede bak wilde doen, was een reactie van een ouder, zo vertelt Postma. ,,Of als leerlingen even een kladbriefje nodig hebben. Nu pakken ze dat uit de oud-papierbak in plaats van een nieuw blaadje uit de kast te halen.”

Ze spreekt van een geslaagd project. ,,Het bewustworden kan niet jong genoeg beginnen.” De middag wordt spetterend afgesloten met een CoolKids Party. Ook hier is de meest gehoorde zin: ‘He, ho! Net yn’e kliko!’

(bron: Bolswards Nieuwsblad)